Wybierając kolory tła dla danego warzywa i owocu posługujemy się wskazówkami z działu „kolorystyka”. Zgodnie z zaleceniami wybieramy jedną z dwóch opcji: tło zbieżne lub tło kontrastujące. Na zdjęciu może być także widoczny cień, który warzywo/owoc rzuca na jakąś powierzchnię.
Zdjęcia wizerunkowe
Fotografie powinny być naturalne i lekkie. Unikajmy mocno wystylizowanych materiałów. Zdjęcia powinny opowiadać nie tylko o warzywach i owocach, ale także o relacjach międzyludzkich. Ważne są emocje, które towarzyszą przygotowywaniu i spożywaniu posiłków. Dlatego na zdjęciach powinnny być przynajmniej dwie osoby. Zdjęcia przedstawiające jedną osobę nie będą tutaj pasowały.
Pamiętajmy o tym, by pokazywać nie tylko odbiorców, ale także tych, dzięki którym warzywa i owoce trafiają na nasze talerze. Na fotografiach powinni pojawiać się plantatorzy, plantatorki oraz wszystkie osoby, które produkują i przetwarzają warzywa i owoce. Tutaj również pokazujemy dwie osoby lub więcej oraz opowiadamy o relacjach i wspólnej pracy. Jeśli firma jest rodzinna i ma długą historię, możemy podkreślić przekazywanie wiedzy z pokolenia na pokolenie.